Artesaaniksi ompelu ja kuvitus

Kankaanpainantaa ja arvonta

Meillä on koulussa menossa värjäyspajakurssi. Siellä olemme päässeet kokeilemaan kankaan värjäystä  sekä erilaisia kankaanpainotekniikoita kuten leimasimella tai kankaanpainoseulalla painantaa. Leimasimilla kankaan kuviointi on helppoa ja hauskaa. Leimasimena voi toimia ihan mikä vain asia minkä keksit kuten kasvien lehdet, palanen kaalia, pullonkorkki yms. Kankaanpainoseulalla kuvionti on taas hieman työläämpää, mutta sillä saa ihanan tasaista ja siistiä jälkeä. Itse olen kiinnostunut erityisesti seulalla painamisesta ja olenkin hankkinut kotiin muutaman kankaanpainoseulan. Laitan seuraavaksi hieman kuvia kankaanpainoseulasta ja yritän selittää miten se käytänössä toimii.

Kankaanpainoseula on siis puinenkehikko, jossa on toisella puolella tiheä seulakangas. Kuvassa seulan sisällä on raakkeli, jolla kangasväri levitetään. Raakkelin toisessa päässä on kumi.
Seulakankaan päälle (eli kuvassa näkyvän pöydän ja seulan väliin) teipataan kiinni valmiiksi leikattu sabluuna. Painoseula asetellaan kankaalle haluttuun kohtaan. Raakkeli nostetaan pystyyn ja sen eteen kaadetaan kangasväriä.
Väri levitetään vetämällä raakkeli painoseulan toiseen päähän. Raakkelia pitää samalla painaa. Toisella kädellä pidetään kiinni kehikosta, ettei se vain pääse liikkumaan. Tämä toistetaan muutaman kerran, tarvittaessa lisätään väriä.

Kankaanpainoseulan avulla väri levittyy kankaalle ihanan tasaisesti ja siististi. Ennen olen painanut kuvia kankaalle tuputtaen sabluunan avulla. Tämä tekniikka päästää usein väriä sabluunan alle, jolloin kuvan rajat eivät ole tarkat. Lisäksi tuputtaen väriä ei saa mitenkään tasaisesti. Seulalla tehty jälki vastaa mielestäni kaupasta ostettua kangasta, jossa on kuva.

Tässä olen leikannut kisusabluunan. Paperi on painamiseen tarkoitettua litoposteria, jonka kankaalle jäävä puoli on kiiltävää. Leikatut osat värjääntyvät ja muuten kisu jää kankaan väriseksi.
Kisu leikattuna toisin päin. Tällä sabluunalla kisu värjäytyy halutulla kangasvärillä ja täplät jäävät kankaan väriseksi.
Kankaanpainoseulan alla näkyy haaleasti sabluuna. Sabluuna on teipattu seulaan kiinni. Kuvassa oikealla pystyssä näkyy raakkeli. Vasemmalla on juuri painetut kisut.

Olen nyt ahkerasti harjoitellut kankaanpainoseulalla painamista. Osassa painamissani kuvissa saattaa olla pikkuriikkisiä kohtia, joihin ei ole täydellisesti tarttunut kangasväriä. Tämä johtuu siitä, että kangasväri saattaa tukkia seulakangasta, eikä väri pääse siitä läpi. En ole tästä viitsinyt hirveästi masentua vaan ajatellut, että koska kyseessä on käsintehtytuote niin se voi hyvin pieninä juttuina siinä myös näkyä. Painamistani kisuista tein kangaskasseja mustalla vuorella.

Sitten vähän ARVONTA asiaa!!!! Olen pitänyt blogia reippaasti yli vuoden. Uusien juttujen tulotahti ei päätä huimaa, mutta ehkä jonain päivänä tämä elämäntahti vähän rauhoittuu ja aikaa jää julkaisuille enenmän. Tämän menneen ajan kunniaksi olen ajatellut järjestää facebookissa arvonnan, jonka palkintona on kisukassi. Arvonta päättyy sunnuntaina 20.10.19 kl. 16.00. Kirjoitan facebookkiin tarkemmat osallistumisohjeet. Menehän siis osallistumaan ja onnea arvontaan!

Ompelin kisuista kassin. Kankaanpainantaa ja arvonta!
Kuva ei ole mikään kaikista parhain, koska meillä on aika pimeää (ja sekaista), mutta kuvan tarkoituksena on esitellä laukun kokoa.
Kisut ulkoilemassa

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tykkäsitkö blogista? Jaa se myös ystävillesi :)